Choď na obsah Choď na menu
 


Príhovor prof. Jozefa Vladára v rámci krstu knihy

Krst knihy Mystérium vesmíru a života

Dnes Vám predstavujeme najnovšiu publikáciu významného predstaviteľa slovenskej vedy – univ. Prof. MVDr. Františka Lešníka, DrSc., zaoberajúceho sa bunkovou molekulovou biológiou. Ide o uznávaného odborníka z oblasti prírodných vied s vysokým medzinárodným uznaním.

Prác vyšla vďaka finančnej podpore JUDr. Jána Juhásza a Františka Bergszásziho. Jej editorom a vedeckým redaktorom je prof. PhDr. Jozef Vladár, DrSc. a výkonným redaktorom Ing. František Majerník, CSc.

Napísať dobrú publikáciu zaiste nie je vec jednoduchá. A určite nie je ľahké ani jej vydanie. Táto vynikajúca monografia bola vydaná vďaka dvom žičlivým sponzorom, čo určite nie je bežná záležitosť našej súčasnej vydavateľskej praxe. Skôr ide o výnimočnú udalosť. A si žiada uznanie a poďakovanie.

Mystérium vesmíru a života, tak nazval prof. F. Lešník svoju monografiu, ktorú zasvätil riešeniu veci a javov. Ich podstatu vlastne nepoznáme, alebo jednoducho ani nechápeme. Odvolávam sa na autora, keď povedal“ „Dnes už jednoznačne môžeme povedať, že život je vlastne jav, ktorý je spätá s vesmírom. Inými slovami, život je výplodom vesmíru“.

Pravdaže, o týchto a iných zaujímavých problémoch, ktorými sa v publikácii zaoberá prof. F. Lešník, môže viac vo svojom vystúpení povedať sám autor, Chcel by som však zdôrazniť, že práca má premyslenú štruktúru, ako o tom svedčí jej obsah. Je výslednicou mnohoročnej vedeckej práce prof. Lešníka a je napísaná veľmi príťažlivým štýlom, hoci rieši problémy veľmi zložitej povahy. Osobitne oceňujeme jej ilustratívnu zložku, umožňujúcu pochopiť výnimočnú problematiku, povedané jeho slovami v názve monografie Mystérium vesmíru a života.

V mojom doslove k publikácii som sa, prirodzene ako archeológ, zameral na zvýraznenie iných skutočnosti. Veď práca prof. F. Lešníka sa zaoberá tajomstvami vesmíru a vzniku ľudského rodu. Ako archeológ som sa zasa pokúsil upozorniť na otázky vzniku človeka alebo civilizácie. Takmer biblicky to povedal veľký slovenský básnik Milan Rúfus:

                                                 Na počiatku bola krajina.

                                                 Múdra, prísna, do seba uzavretá.

                                                 Sama v sebe a sama pre seba.

                                                 Potom prišiel človek.

Naozaj, dejiny nášho sveta, jeho civilizácie začínajú až „zrodom život na Zemi.“ Veď existencia Zeme predstavuje vyše 3.5 miliardovú veličinu. A najstarší predstavitelia druhu Homo nie sú starší ako viac ako 7 miliónov rokov. Netreba vari ani zdôrazňovať, že aj súčasný stav bádania potvrdzuje, že ani tieto údaje nemusia byť definitívne. Ľudský rod potreboval stá tisícročia svojho vývoja, aby sa napokon etabloval. A pravdaže, presvedčil aj svojím intelektuálnym výkonom. Svedčí o tom aj vznik umenia, ktoré sa v európskom prostredí objavuje v dobe okolo 40 000 – 35 000 rokmi.

Aj na území Slovenska máme o tom svedectvo – mladopaleolitickú Venušu z Moravian nad Váhom. Svetoznáma Venuša má na základe rádiokarbónového datovania vek – 22 á00 rokov.

Domnievam sa, že monografia prof. F. Lešníka prináša nové a objavné pohľady na problémy, ktoré si kladie ľudstvo od nepamäti. Kto sme, odkiaľ sme prišli a najmä, kam smerujeme. Nemusíme sa, pravdaže, presviedčať, že aj odpoveď na takto vymedzený problém ľudského bytia môže byť rôzna. Iným prístup majú bádatelia z oblasti prírodných  technických vied a zaiste aj tí vedci z oblasti spoločenských vied, zaoberajúci sa problémami vzniku a vývoja ľudskej civilizácie.

Všetkým nám však ide o posúvanie hraníc poznania – o hľadanie pravdy o svete, v ktorom žijeme. V tomto smere bude plniť monografia svoju nezastupiteľnú úlohu. Aj preto odporúčam čitateľom do pozornosti monografiu prof. MVDr. F. Lešníka, aby ich inšpirovala k uvažovaniu o zmysluplnosti hľadania cesty putovania ľudstva dejinami. Veď bez poznania minulosti nie je možná budúcnosť ľudského rodu na planéte Zem.

Prof. PhDr. Jozef Vladár, DrSc.

 

Košice, 27. jún 2014